2017. júl 05.

Mi és a Green Travel

írta: Czidlina Ildikó
Mi és a Green Travel

egy csőd margójára

Megint becsődölt egy utazási iroda, és bajban hagyta az utasait :(

Ne ijedj meg, nem erről akarok írni. Írnak róla elegen. Majd a hozzáértők kiboncolják a szálakat.

Amiért mégis helyet kap a saját történetünkben, az a személyes érintettségünk, és a miatta bennem kavargó érzések.

Rodoszra mi is a Green Travellel utaztunk 2016-ban. Amikor kapcsolatba kerültünk velük, akkor még nem voltak jelei a bedőlésnek. Az utazásközvetítő iroda is teljes nyugalommal ajánlotta. Nekünk még rendben is volt minden. Sőt, még olyan mázlink is volt, hogy a végső befizetés előtt lett egy akció, hogy ha adott időpontban rendezzük a hátralékot, akkor elengedik a reptéri illetéket, ami hármunknak 73.000,- Ft kedvezményt jelentett.

Naná, hogy kihasználtam, és megspóroltam ezt a pénzt. Eszembe sem jutott arra gondolni, hogy ez a nagy engedmény gyanús lehet... Csak azt éreztem, hogy már megint SZERENCSÉS SZAMARAK vagyunk, és segítik az utazásunkat az Égiek ;)

Rendben haza is hozott minket a Green, és utána nem sokkal jelentett zárórát. Mázlink volt. És ezzel részemről a téma le is volt zárva.

Azt sem tudtam, hogy ugyanez a társaság novemberben már Green Holiday néven újra működni kezdett, és a múlt héten kiutaztatta úgy az utasait, hogy tudta, nem fognak szállást kapni... Naív utasként kérdezem: ez nem bűncselekmény? Ha jól értem, nem arról van szó, hogy szépen lassan elfogyott a pénz, mert rosszul gazdálkodtak, hanem a beszedett pénzeket át sem utalták a török szállodáknak. Ez nem lopás? Vagy sikkasztás?

Persze mindegy is, hogy mi a büntetőjogi megnevezése, a lényeg az, hogy simán megtehette.

Most persze sorra nyilatkoznak a szakértők, a felügyeleti szervek és biztosítók képviselői, és egyre azt hangoztatják, hogy legyünk óvatosak. Mielőtt szerződést kötünk, nézzünk utána a cégnek, tájékozódjunk. 

OK, tegyük fel, megnézem a cégbírósági adatokat. És akkor mi van? Mit tudok meg belőle? Azt, hogy létezik, hogy engedéllyel működik.

Bennem inkább az a kérdés, hogy nem a felügyeleti szerveknek, és az engedélyt kiadó hivataloknak kéne óvatosnak, alaposnak lenniük?  Nem ők azok, akik átvilágíthatják a tulajdonosokat, és kockázatos esetben megtagadhatják az engedélyeket? Elvégre ezért vannak. Vagy tévednék?

És most nem akarom elkezdeni szidni a hatóságokat, a jogrendszerünket, és főleg nem akarok politizálni! Csak a most bajban lévő utasokkal együtt érezve, hasonlóan naiv és tudatlan utazóként elbizonytalanodva azon morfondírozok, hogy mit tehetnék azért, hogy ne kerüljek soha hasonló helyzetbe.

Ne utazzak? Erről szó sem lehet! Épp most kezdünk belejönni :)

Kössek full extrás biztosításokat komoly pénzekért, hátha akkor nem kell ilyen esetben a reptéren éjszakáznom? Nem nagyon csábít ez a fajta költség...

Maradjak egy, már kipróbált utazási irodánál, aminek hosszabb múltja van? Lehet, hogy én ennél maradok. Nekünk idén nagyon bevált az Anubis Travel. Akkor legyünk törzsutasok ott! Bízom benne, hogy ez segít elkerülni a bajt, és még sokáig sikeresen, de főleg SZERENCSÉSEN utazhatunk.

Szólj hozzá

biztosítás utazási iroda Rodosz Green Travel Green Holiday csődbe ment utazási iroda Anubis Travel