2017. sze 30.

Hallgass a szívedre!

írta: Czidlina Ildikó
Hallgass a szívedre!

Könyvajánló

Andrew Matthews könyve 2002-ben jelent meg a Varázsládika Kiadó gondozásában, és én is valamikor akkor olvastam először.

Azt hiszem azóta sem olvastam ehhez hasonlót. Ez a könyv annyira könnyed,és olyan magával ragadóan szórakoztató, hogy amíg olvasod, észre sem veszed, hogy milyen mély gondolatokat közvetít, mennyi mindent tanít. 

Emlékszem, egyszer a villamoson ülve olvastam, és nagyon nehéz volt moderálnom magam, hogy ne röhögjek hangosan :D  

Rövid, könnyen olvasható fejezetekből áll, vicces és nagyon szemléletes rajzokkal illusztrálva, ezért egyáltalán nem tűnik komoly, tanító irodalomnak. Pedig...

Pedig nagyon is az! Csak mivel nagyon ismerősek a szemléltető példák, és végig olyasmiket olvasunk, amiket egyébként mi magunk is tudunk, nem tűnik kioktatónak. Legfeljebb emlékeztetőnek. Sok esetben magunkra ismerünk és sűrűn csapkodjuk a homlokunkat az "aha - élménytől" : Basszus, tényleg!

És most kedvcsinálónak néhány idézet a könyvből:

"Az élet apró figyelmeztető jelek sorozatát küldi felénk. Amikor ezeket a jeleket figyelmen kívül hagyjuk, akkor fejbe üt minket egy husánggal. A fejlődés akkor a legfájdalmasabb, amikor ellenállsz neki."

"Nem a büntetésünket töltjük a Földön. Azért vagyunk itt, hogy tanuljunk. Minden eseményben ott rejlik a lehetőség, hogy átformáljon bennünket, és a katasztrófáknak van a legnagyobb esélyük, hogy megváltoztassák a gondolkodásunkat. ... Találd ki, hogy miért van szükséged egy bizonyos tapasztalatra, légy úrrá rajta, és nem lesz rá szükséged többé! "

"Amíg meggyőződésed, hogy a főnököd egy diplomás görény, addig egy diplomás görény marad. De abban a pillanatban, amikor úgy döntesz, hogy másként tekintesz rá, a probléma elillan! Hogy is van ez? Ezerféle megoldás létezik...   a., Főnököd, látva a pozitív változásodat, pozitívabban fog hozzád viszonyulni. b., Áthelyezik egy másik osztályra. c., Kapsz egy másik munkahelyet.  d., Ő kap egy másik munkahelyet.  e., Meg is kedvelheted a fickót."

"Egy módon győzheted le a félelmedet: ha szembenézel vele!  Mivel szükségszerűen olyan élményeket vonzunk, melyekből tanulunk, gyakran azokat a helyzeteket vonzzuk, melyektől félünk.  Ezért ha holtra rémülsz attól, hogy adósságba keveredsz, akkor nagy esélye van annak, hogy mindent meg fogsz tudni az ilyen helyzetekről. Ha rettegsz az egyedülléttől, akkor egyedül maradsz. Ha félsz a pofára eséstől, akkor biztosan felsülsz. Így bátorít minket az élet arra, hogy továbbfejlődjünk."

"Mindenki, aki besétál az életedbe, megtanít valamire. Még akkor is tanítanak téged, ha az agyadra mennek, mert ilyenkor megmutatják a határaidat. Csak azért mert valaki a tanárod, még nem jelenti azt, hogy szeretned is kell őt."

"Amikor rosszul vagy attól, hogy eleged van abból, hogy rosszul vagy, akkor meg fogsz változni."

"Ha számodra tényleg fontos a lelki béke elérése, akkor valamikor el kell jutnod a hála érzetéhez. Most jön a lényeg: ha hálás akarsz lenni, akkor hálával telve kell felébredned. Ha azt gondolod: " Majd ha az életem jobb lesz, aztán leszek hálás!" , akkor nem leszel soha az!"

"Az élet így működik: van egy "aggódáspiramisunk", és a legfontosabb dolgok miatt aggódunk. Ha eltörik a lábunk, nem aggódunk a fejfájásunk miatt, míg a törött láb össze nem forr. A horkoló férjek csak addig irritálnak bennünket, míg a fürdőszoba lángokban nem áll.     Hogyan aggódjunk kevesebbet? Ismerjük fel, hogy  stresszünket a fejünkben lévő szabályok irányítják.... Tudatosan eldönthetjük: "Senki sem fogja a napomat elrontani." ..... Emlékeztessük magunkat arra, hogy a világ drámai eseményeinek tükrében egy udvariatlan pénztárossal való konfliktus nem is annyira drámai!"

Szólj hozzá

könyv könyvajánló Andrew Matthews Hallgass a szívedre!