2017. okt 24.

A fáraó átka

írta: Czidlina Ildikó
A fáraó átka

tutanhamon-halotti-maszk.jpg

A fáraó átka egy közismert legenda, amely Tutanhamon sírjának felfedezéséhez kapcsolódik, de csak jóval az esemény után terjedt el, mivel a fáraó átka igen lassan dolgozott. 1922 novemberében Howard Carter régész és Lord Carnarvon fedezte fel a sírt.

A régészetben egyébként járatlan újságírók szerint az ókori egyiptomi temetkezési szokások része volt, hogy a sírok bejáratára valamilyen átkot írtak. Tutanhamon sírjának bejáratán szerintük a következő felirat állt: „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát.” A hír szerint a régészek nem törődtek a felirattal, és feltörték a pecséteket. Valójában a bejáraton semmilyen felirat nem volt, csak egy zárópecsét.

A legenda
1923. április 5-én meghalt Lord Carnarvon egy légy csípése által okozott vérmérgezésben. Kairóban elterjedt a pletyka, hogy a halált igazából skorpiómarás okozta. A skorpiók az ókori Egyiptomban szent állatok voltak. Lord Carnarvont kórházba vitték, s állítólag többször is Tutanhamon nevét mondogatta. Majd egyszer csak felkiáltott: „Vége, hallom a hívást, készülök!” Abban pillanatban kialudtak a lámpák és (a legenda szerint) Londonban élő kutyája fájdalmasan felvonyított, majd kimúlt. A nővér elment visszakapcsolni az áramot, mire visszaért, Lord Carnarvon már meghalt. A fellahok átokról kezdtek beszélni, és ez a sajtónak köszönhetően az egész világon elterjedt. Pár héttel ezután Audrey Herbert ezredes, Lord Carnarvon öccse halt meg, majd az őt ápoló nővér következett.

Howard Carter kanáriját kobra marta meg, de a kígyó eltűnt. Meghalt Richard Bethell is, aki Carter személyi titkára volt, ezután Bethell apja is meghalt. Majd Jafleur professzor halt meg, aki a sírból előkerült tárgyakat vizsgálta. Arthur Cruttenden Mace is meghalt, aki éppen csak belépett a sírba. Evelyn White depressziós lett, majd felakasztotta magát. Douglas Reed és Douglas Derry professzorok is meghaltak, majd őket követte Lord Carnarvon felesége. A hatóságok nyugtalankodtak, és egy őrt küldtek a sírhoz, aki szintén meghalt.

Összesen 26 halálesetet kapcsolnak a fáraó átkához, mivel a sírkamra kinyitásánál ennyien voltak jelen. A kevésbé misztikus beállítottságú tudósok még tudományos elméleteket is felállítottak, hogy mi okozhatta ezeket az elhalálozásokat. A sírból felszálló ókori por mikroorganizmusait, radioaktív anyagból készült tárgyakat, vagy radioaktív ércteléreket, és sok hasonló vad ötletet sorakoztattak fel.

Az igazság azonban az, hogy ,Tutanhamon múmiája az elmúlt évtizedekben ártalmatlanul feküdt a kairói Egyiptomi Múzeumban, még akkor is, amikor újabb és újabb vizsgálatoknak vetették alá.

Forrás: Wikipédia

--------------------------------------------

Napjainkban is kering "A fáraó átka" kifejezés, és ismeri mindenki, aki Egyiptomban járt vagy éppen odautazni készül. :D

hasmenes1.jpg

Ezzel a névvel illetik azt a hasmenéses betegséget, amelyet sok európai elkap Egyiptomban még akkor is, ha betartja az óvintézkedéseket. Talán az ételek másféle baktériumflórája okozza, talán a konyhák higiénés körülményei, mindenesetre sok utazót elér ez a kór. Hasmenés, amely akár napokig is eltarthat - ellene kevéssé jó a hazai hasfogó vagy széntabletta.

Antinal néven kapható a patikákban az a gyógyszer, amely kifejezetten ezt a problémát orvosolja. Egy levél 10-15 egyiptomi fontba kerül Ha ennél drágábban akarják eladni a gyógyszert, induljunk el kifelé az üzletből, gyakran megesik, hogy ilyenkor utánunk szólnak, és mégis ideadják a hivatalos áron - ők sem akarnak üzlet nélkül maradni. Ha mégsem, akkor sincs gond, mert körülbelül 50 méterenként van patika.

antinal.jpg

A kapszulát előírás szerint szedjük, érdemes a megkezdett dobozt végig szedni, és venni egy-két dobozzal hazavitelre is, mert előfordulhat, hogy a tünetek otthon jönnek elő, vagy újulnak ki, és sok utazó tapasztalata az, hogy a magyar orvosok tényleg tanácstalanok, a hazai készítmények nem mindig jelentenek gyógyírt a problémára. Nem egyszer előfordul, hogy Egyiptomból hazatérők később más utazókkal hozatnak maguknak ebből a készítményből, mert a hasmenésüket más nem állítja meg.
Néha lázzal is jár ez a betegség, ilyen esetben keressük fel a szálloda orvosát vagy a biztosítónk által ajánlott klinikát, ahol esetleg más gyógyszert is felírnak.
Persze más okból is lehet hasmenésünk, ha csak 1-2 alkalommal jelentkezik a híg széklet, akkor a túl sok szokatlan étel okozza, arra általában a széntabletta is elegendő. 

Ha hasmenése lett, akkor egy-két napig csak főtt krumplit, rizst, pirítóst egyen, jót tesz a főtt répa, alma is. Ezek szinte minden szálloda ételkínálatában szerepelnek. Ha elmúlt a hasmenés, óvatosan visszaállhat a teljes étkezésre, de ne terhelje túl a gyomrát ezután se.
Hasznos lehet, ha az utazás előtt 2 héttel probiotikumot kezd fogyasztani, ampullás kiszerelésben többféle is kapható a patikákban. Napi 2 ampullányi elfogyasztásával erősíti a belekben lévő védő baktériumflórát, így nagyobb eséllyel kerüli el az egzotikus ételek által okozott kellemetlen tüneteket.

Érzékeny gyomrúaknak egy jó tanács: bármilyen nagy a szálloda ételválasztéka, próbáljunk mértékletesek lenni, és nem összeenni mindenfélét. A szokatlan kombinációk és a szokottnál nagyobb mennyiségű étel is okozhat emésztési panaszokat!

Forrás: Házipatika

Szólj hozzá

Egyiptom Tutanhamon A fáraó átka Antinal