2017. okt 03.

Látogatás a Nagyhercegnőnél

írta: Czidlina Ildikó
Látogatás a Nagyhercegnőnél

Liechtenstein - i emlékek az egy éves évfordulón

liechtenstein.jpg

Liechtenstein, a főhercegi család kastélya

Pont egy éve, hogy Laura, a Csacsi Triónk legkisebb tagja olyan szerencsés volt, hogy 3 hetet tölthetett Liechtensteinben.

2016.09.26-10.14-ig élvezhette a liechtensteini Főhercegség vendégszeretetét.  A  Svájc és Ausztria között található miniállam Nagyhercegnője 25 éve lát vendégül rászoruló gyerekeket. Tavaly pont a komáromi Feszty Árpád Általános Iskola tanulói közül került ki a szerencsés 16 kiválasztott,és Laurám is köztük volt. Nagy dolog ez olyan gyerekeknek, akik sokszor még belföldi nyaralásra sem jutnak el, nemhogy ilyen különleges helyre.

Már a kiutazás is izgalmas volt, a Keleti pályaudvarról indultak, és másnap délelőtt, egész éjszakás vonatozás után értek célba Schaanban.

 A gyerekek, és a felügyeletüket vállaló 3 tanító néni egy önálló, szépen berendezett házban laktak, ahol helyi segítők is voltak velük, hogy minden (étkezés, mosás, takarítás, programok) a lehető legnagyobb rendben menjenek. Természetesen 3 hét nem eshetett ki a tanulásból, ezért minden délelőtt volt tanulás. Egy-egy tanító néni foglalkozott a 2., 3., és 4. osztályos gyerekekkel, hogy ne maradjanak le nagyon az itthon tanuló osztálytársaktól. 

Persze a tanuláson kívül rengeteg klassz program és élmény is várt a gyerkőcökre: kirándulások, séták, túrázások, uszodai móka, játékok a házban és házon kívül. Egyetlen nap sem telt el tartalmas program nélkül. Hála a technikának, az itthon izguló szülők és családtagok minden este kaptak fényképes és szöveges beszámolót, így folyamatosan követni tudtuk világjáró gyerekeink napjait.

Ha épp nem mentek valahová, akkor kreatívkodtak a házban: volt bábozás, álarc készítés, jelmezes móka.  Megünnepeltek minden szülinapost, és többször kaptak ajándékokat is.

Többször jártak Liechtenstein legkisebb településén, Plankenben, ahol egy sportcsarnokban tartottak érdekes tornaórákat a gyerekeknek. Mi közben itthon csak ámultunk, hogy egy ilyen kis helyen milyen klassz sportcsarnok van. Azt hiszem, bátran kimondhatom, hogy sok itthoni nagyváros is megirigyelheti...

10_12_tornaora.JPGtornaora_plankenben.JPG

Tornaóra Plankenben

A 3 hét két legizgalmasabb programja a hercegi család tagjaival való találkozás volt. Azt hiszem, még ezek a 8-10 éves kisgyerekek is pontosan érezték, milyen különleges dolog, hogy az uralkodó család tagjaival kapcsolatba kerülhettek.

Idézet a tanító nénik által vezetett internetes naplóból:

"2016. október 4. Sophie hercegnő látogatása...

A mai egy rendkívül izgalmas napnak ígérkezett. Nem csalódtunk! Délelőtt látogatást tett nálunk Sophie hercegnő. Kedves, közvetlen, barátságos személyisége elbűvölt bennünket. Megtekintette a műsorunkat, amit végig nagyon élvezett, különösen a mese keltette fel érdeklődését. Ezután a gyerekek kérdéseket tehettek fel neki. Mindenre készségesen válaszolt."

A hercegnő közvetlenségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy teljesen civilben érkezett, és még a kiskutyáját is magával vitte a látogatásra.

A három hét koronája természetesen az volt, amikor a gyerekek látogatást tettek az uralkodó család kastélyában, ami azért is rendkívül különleges, mert csak nagyon ritkán fogadnak látogatókat az otthonukként is szolgáló kastélyban. Az pedig igazán kivételes alkalom, hogy még néhány privát helységbe is bepillanthattak a gyerekek.

Ismét idézem a netes naplót:

"2016. október 5. Vendégség a kastélyban és a hercegnő ajándéka

Napok óta izgatottan vártuk a mai délelőttöt, amikor végre találkozhattunk a liechtensteini nagyhercegnővel, aki vendégül látott bennünket gyönyörű kastélyában. Rendkívüli lehetőség volt ez számunkra, mert csak kivételes alkalmakkor fogadnak látogatókat otthonukban. A gyerekek megilletődötten és rendkívül udvariasan viselkedtek a liechtensteini uralkodó társaságában. A hercegnő több termen végigvezetett bennünket, sőt néhány privát szobába is betekinthettünk. Többek között megtekinthettük a fegyvertermet, a fogadószobát, az étkezőt és az unokák játszószobáját. Házi készítésű süteménnyel és narancslével vendégelte meg a gyerekeket. Műsorunkkal ma is osztatlan sikert arattunk, jó volt látni a hercegnő őszinte örömét és hallani elismerő szavait. Délután meglepetés várt ránk. A hercegnőtől búcsúzóul ajándékba kapott csokoládé mellé meglepetésként délután minden gyermek választhatott egy sportcipőt magának a helyi üzletben. Fürdésig le sem vették a lábukról."

10_05_indulas_nagyhercegnohoz.JPG

Az egész csapat ünneplőben: indulás a Nagyhercegnőhöz, Vaduzba

10_05_nagyhercegno_kastelya1.jpg

A kastély

10_05_nagyhercegno_kastelya.jpg

A hercegi család rezidenciája

10_05_nagyhercegno_kastelyaban.jpg

Gyerekeink és a tanító nénik bent a kastélyban

10_05_nagyhercegnovel.jpg

És a nagy pillanat: csoportkép a Nagyhercegnővel

Hálás vagyok a Sorsnak, hogy úgy rendezte a mozaikokat, hogy Laura is részese lehetett ennek a megismételhetetlen kalandnak! És nagyon büszke vagyok, hogy Laura volt annyira vagány, hogy bevállalta, hogy 3 hétig család nélkül, idegen környezetben megállja a helyét. (Voltak olyan gyerekek, akik azért maradtak ki ebből az élményből, mert vagy a szülők vagy a gyerkőc nem merték bevállalni ezt az elszakadást...)

Én sem mondom, hogy könnyű egy 10 éves gyereket elengedni egy ilyen útra, de mivel Laura határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hajlandó-e próbára tenni magát, nekem sem volt más választásom, mint jó szívvel elengedni, és bízni benne. Bízni abban, hogy az elmúlt években már kapott annyi útravalót, hogy egy ilyen nagyszabású akadályt is sikerrel vegyen ;) Komoly lecke volt mindkettőnknek, de annál nagyobb volt a büszkeség a sikeres és élménydús út után.

Éppen egy éve történt mindez, de most, a cikk írása közben is élénken felszínre jöttek azok az érzések, amiket tavaly ezekben a napokban átéltünk. Ki tudja kinek volt izgalmasabb ez a három hét: a kiutaztatott gyerekeknek vagy az itthon híreket váró szülőknek?

Láthatod, hogy  a 2016-os év igazán sorsfordító volt, rengeteg szerencsés történés emelte ki az addigiak közül ;)

 

Szólj hozzá

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vaduz Liechtenstein Schaan Nagyhercegnő Sophie hercegnő