2017. okt 04.

Kié a dió, ha utcán van?

írta: Czidlina Ildikó
Kié a dió, ha utcán van?

Ez a cikk nem igazán kapcsolódik az eddigiekhez (talán csak annyiban, hogy az imádott baklavánk alapanyagára vonatkozik :D ) , de kíváncsi lennék a véleményetekre.

Szóval kié a dió, ha utcán van?

Mert mi bizony jártunkban-keltünkben felvesszük a járdáról a lehullott diót. A környékünkön több napi útvonalunkon is vannak diófák, amik most szorgosan potyogtatják a beérett csonthéjasokat, és mi nem vagyunk restek lehajolni a lábunk előtt heverő gyümölcsért.  Jövet-menet pár szem diót lehet így felszedni minden fa alól. Ez vajon lopásnak számít?

Természetesen nem verjük le a fáról senki dióját, és akkor sem állunk oda begyűjteni, ha a ház tulajdonosa éppen szedegeti fel a hullott diót.  De ha nincs kint senki, és a dió hívogatóan néz ránk a földről? Vagy éppenséggel az úttestre hullott, ahol nagy valószínűséggel az autók perceken belül áthajtanak rajta?  Na és ha eladásra váró, lakatlan ház előtti járdán van a fa? És ha mi nem vesszük föl, de utánunk összeszedi másik járókelő?

A kérdés azért merült fel bennem, mert ma beszélgettem valakivel, aki azt mondta, hogy ő bizony rászól arra, aki a tulajdona előtt, utcán lévő diófa alól felszedi a diót. 

Akkor mi most tolvajok lennénk? Én eddig erre sosem gondoltam. A járda nem közterület? És ha az, akkor a járdán álló diófa termése kié? Úgy voltam vele, hogy az alkalmanként felszedett 5-6 szem dió nem minősül galád károkozásnak. Vagy igen?

Te mit gondolsz?

 

 

Szólj hozzá

dió diófa köztéri dió szedése diószüret