2017. okt 25.

A nagy probiotikum átverés?

írta: Czidlina Ildikó
A nagy probiotikum átverés?

Egyiptomba utazók találkozhattak már a "fáraó átka" elnevezéssel az egészségük kapcsán is. Nem más ez, mint a könnyen összeszedhető hasmenéses betegség, amit a kinti ivóvíz, és az ételek másfajta baktériumflórája okozhat, néha minden elővigyázatosság ellenére is.

A témában való kutakodásaim során találtam egy cikket, ami azt mondja, hogy érdemes már itthon felkészülni a védekezésre, pl. egy probiotikum kúrával. Józan paraszti ésszel is azt gondolom, lehet ebben valami, hiszen ha az emésztőrendszerünk rendben van, akkor nyilván hatékonyabban védekezik az idegen kórokozókkal szemben.

Na jó, legyen egy megelőző probiotikum kúra utazás előtt, ennyit megér, hogy ne a wc-n töltsük az értékes nyaraló időt. Igen ám, de melyik terméket válasszuk?

Fura volt rájönnöm, hogy az átlagosnál jóval kevesebb TV nézés ellenére is azonnal beugrott 1-2 sokat reklámozott termék neve. Félelmetes az agymosás, amit kapunk a médiából....  Viszont én nem az a fogyasztó vagyok, aki a reklámok hatására indul vásárolni. Elkezdtem hát keresgélni, utánajárni, hogy mik vannak a piacon, és melyik termék mit tud.

A fene nagy tudatosságommal viszont csak a káoszt és a bizonytalanságomat fokoztam :D Nem csak azt nem tudom most már, hogy melyik készítményt érdemes venni, de abban sem vagyok biztos, hogy kell-e szedni bármilyet. Lehet, hogy ez is csak jó nagy átverés?  Lehet, hogy a probiotikum is sokkal inkább üzlet, mint sem valódi megoldás az egyre satnyuló emésztő rendszerünk problémáira? 

És ha mégis szednénk, akkor melyiket? Az egyikben ennyiféle baktériumtörzs van, a másikban annyi. De olyan is van, amiben csak egyféle törzs lakik. Aztán vannak kutatások, amik szerint nem biztos, hogy eredményes 50-10- féle baktériumtörzset egyszerre alkalmazni. 

Ha pedig sikerrel túljutunk a lactobacillusok matek vizsgáján, akkor még mindig ott van az ár kérdése. Ami drágább, az biztosan jobb is. Vagy nem? És ami nagyon olcsó, az tuti, hogy teljesen hatástalan? Áááááááá.....

Tudna valaki segíteni? Probiotikum szedőket kérdezem a saját tapasztalataikról. Ki melyik terméket szedi/szedte, milyen problémára és milyen eredménnyel? Írjatok kérlek!

Addig viszont maradunk a bevált ősi magyar bélfertőtlenítésnél: jófajta házi pálesz, reggel éhgyomorra. :D :D :D

Szólj hozzá

hasmenés fáraó átka pálesz probiotikum Egyiptom